Павел Бандилов: Как пазарите реагират на политиката на Тръмп

Пазарите и Доналд Тръмп

Сряда се очертава натоварен ден с данни за американската икономика – тогава ще бъде публикуван индексът на потребителските цени и за потреблението. Преди това, във вторник, започна изслушването на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън пред Сената и Конгреса на САЩ. В същия ден ще бъдат публикувани и предварителните данни за растежа в еврозоната и ЕС за последното тримесечие на миналата година. Във вторник пазарите очакват и данните за инфлацията във Великобритания.

Как всичко това се отразява на пазарите и на реалната икономика – коменитра в „Жива връзка“ финансовият анализатор Павел Бандилов.

„Често, като говорим за новоизбрани президенти казваме, че е хубаво да им се даде 100 дни толеранс, за да се види каква е политиката им. На Доналд Тръмп обаче никой не даде тези дни. Така че на този етап неговите мерки трябва да се разделят на две. Тази, която е ориентирана към икономиката, оказва благотворно влияние върху движението на индексите. В Америка имаше залитане към все повече социални плащания, очевидно това не работеше. Трябва да има кардинални промени и като че ли пазарът приветства точно това“, смята Бандилов.

„Финасовата система беше свръхрегулирана от страх да не се повтори кризата от 2008 г., но нещата са баланс и когато отидеш в едната крайност, след това трабва да се отиде в другата, за да се стигне в средата. От едната крайност, когато бяхме свръхрегулирани, ще тръгнем към една по-хлабава регулация и по-пробизнес рамка. Това отчитат и пазарите, както и ръст на финансовия сектор“, каза още анализаторът.

Това, което пазарът също хареса, беше изборът на ключови фигури в правителството, които са бизнес ориентирани хора, допълни той.

По думите му финансовият сектор е щастлив от президента Тръмп, защото виждат свои представители във властта и отпускане на натегнатата регулаторна рамка.

Източник: BITelevision