Доколко публичните компании в България са прозрачни, коментар на П.Бандилов и Д.Пеева в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria

Бандилов и Пеева във В развитие по Блумбърг ТВ

През последните 12-13 години капиталовият ни пазар израстна. Това каза Даниела Пеева, председател на УС Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите в България (АИВИБ), в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Свидетели сме на много негативни корпоративни практики, но в същото време има достатъчно примери на добри дружества, на мениджмънт на компании, които действително съзнават необходимостта от това да покриват изискванията на инвеститорите по отношение на качеството и количеството на предоставяната информацията.

Българският корпоративен пазар е свръхрегулиран и в същото време сме свидетели на толкова много лоши практики. Проблемът е в манталитетът на мениджмънта на компаниите. От друга страна регулаторът, имам чувството, че няма капацитетът да покрие всички порочни практики, които се зараждат, още от пораждането им“.

Промените в законодателството, независимо дали са във връзка с европейските изисквания за регулация или са породени от вътрешна необходимости от промяна, трябва да съответстват на степента на зрялост на обществените отношения, които регулират. Все още е време да се премине към по-рядко рапортуване от страна на публичните компании, каза още тя.

Говорейки за нашия пазар, няма как да разделим институциите, които са свързани с него, във връзка с регулирането и развитието на пазара, от тези, които са в друга система, например правосъдната система, каза от своя страна Павел Бандилов, финансов анализатор в ИП „София Интернешънъл Секюритиз“. „Каквато е държавата, такива ще са и институциите“.

„Това е пазар, на който се търгува информация. Поради тази причина имаме и закон, който забранява търговията с вътрешна информация. Ако искаме да развием този пазар ние трябва да се борим за по-голяма публичност, както от страна на самите дружества, така и във връзка с канала, по който подават информация. Това е симбиоза, която не трябва да се нарушава по никакъв начин“.

Вижте целия коментар тук.