Различните аспекти на влиянието на политиките на Тръмп върху световната икономика и пазари коментира в студиото на Investbook Бандилов

Политиката на Тръмп

 

„Това, което Тръмп предлага, и което за първи път ще имаме реален шанс да видим, са фискалните стимули. Обама имаше подобни намерения, но тогава конгресът бе силно поляризиран. Но сега имаме Конгрес, който е доминиран от Републиканската партия, което дава шанс подобна програма да бъде приета“, обобщава Бандилов.

„Вторият акцент в икономическата програма на американския президент е прословутото намаление на данъците. Вчера чухме изказване на финансовия министър Стивън Мнучин, който коментира това, което те смятат да направят. Това, което не се хареса на пазарите, е, че срокът беше много кратък. Обещанието е, че до август ще бъдат анонсирани промени като намаление на данъците с 15-20%, както и видоизменение на самия корпоративен данък по начин, който да стимулира износителите. Дали ще видим това до август е под въпрос, но подобно пробизнес поведение помага на пазарите“, заяви още гостът в студиото.

Прави впечатление фактът, че положителните ефекти зад океана се прехвърлят и в Европа, отчита анализаторът. „Доста анализатори обясняват това с евтиното евро на фона на скъпия долар, който увеличава стойността си заради реториката на Тръмп. Германският износ нарасна с 1,8% през последното тримесечие, PMI индексите (измерващи бизнес активността – бел.ред.) във Франция и Германия стигнаха 57% ръст при очакван такъв от 54%. Виждаме едно събуждане на бизнес активността в цялата еврозона, както и като ръст на БВП, така и като инфлация“, отчита Бандилов.

Рискове има и един от тях е самият Доналд Тръмп. „Нямам притеснение за пазара при неизпълнението на някои обещания. Това, което ме притеснява, са неговите външнополитически гафове“, казва още пазарният анализатор.

Вижте целия разговор ТУК