В края на 2017 г. ще търгуваме ефектите от обещанията на Тръмп

ФЕД увеличение на лихвите

Докато пазарите се надяват на коледно рали, не става ясно дали Дядо Коледа ще успее да мине през УолСтрийт или ще заобиколи и тази година пазарите. Не знам дали инвеститорите са слушали през годината, но все пак е някой е бил добро момче и благият дядо е успял да премине през Тръмп Тауър, за да може Доналд да получи Белия дом за  подарък и то още преди Коледа. Това събитие, заедно с референдумите в Италия и Великобритания, ще продължат да дават отражение и през следващата 2017 г. В края на 2016 г. пазарът получи силен тласък след избора на новия президент под влияние на политиките, които той обяви, че ще предприеме, както и от избора му на членове за новата администрация. Сред тях има лица от бизнеса, на които пазарът гласува доверие. Данъчните облекчения, фискалните стимули и премахването на регулации ще стимулират растежа и ще дадат подкрепа през следващата година на пазара на акции. Това прогнозира финансовият анализатор на ИП „София Интернешънъл Секюритиз“ Павел Бандилов пред Профит.бг.

Освен това те ще доведат и до засилване на долара, за което ще допринесе и политиката на Фед. В същото време част от заявените политики на новоизбрания президент – оттеглянето от търговските споразумения, започнали при предишната администрация, прилагането на по-високи търговски мита при търговията с Китай, стена с Мексико и т.н., будят безпокойство. Всичко това може да превърне борсовия оптимизъм в песимизъм.

Очаквания ни за пазара в САЩ могат да се изразят в следните тенденции, казва още Бандилов:

• Акциите ще се представят по-добре от инструментите с фиксирана доходност

• Фед ще предприеме още две повишения на лихвите през 2017 г.

• Доходността по 10-годишните ДЦК ще консолидира около 2.5%.

• Силен долар през 2017 г.

Най-вероятно ще сме свидетели на паритет между евро и долар.

2016 г- ще бъде запомнена като годината, през която политическите тревоги изместиха икономическите опасения. Ако досега всички коментари бяха през призмата на последиците от икономическата криза от 2008 г., то очевидно през следващите няколко години ще бъдат през фокуса на политическите програми, избори и референдуми.

Протекционизмът, антиимиграционните закони, фискалните стимули и геополитическият риск са факторите, които всеки инвеститор трябва да вземе предвид.

В краткосрочен и средносрочен план очакваното намаление на данъците в САЩ и фискалните стимули чрез инфраструктурни проекти ще доведат до по-висок ръст на икономиката. Тази промяна на икономическата политика ще се случи на глобално ниво, а фискалните стимули са на път да заместят мерките за икономии, прилагани в редица развити държави като лекарство срещу дисбалансите в икономиката.  Най-вероятно Фед ще повиши лихвите на два вместо три пъти, както обяви.

Заетият календар от избори и референдуми в Европа ще накара централните банкери в САЩ да бъдат по-внимателни, когато взимат решения за промяна в политиките си. Европейската централна банка вече удължи своята програма за количествени улеснения, макар и да редуцира мащаба ѝ.

Икономическите реалности подсказват, че Японската и Английската централни банки ще запазят разхлабената си монетарна политика през следващата година.

Всичко това създава неблагоприятна среда за американските ДЦК и предпоставки за ръст на долара. Доходността по десетгодишните щатски правителствени облигации скочи с 60 базисни пункта след избора на Доналд Тръмп – до над 2.5% в началото на декември.

Американската валута се повиши почти до върховете от 2002 г. През следващата година възходящото ѝ движение ще продължи, но това от своя страна крие рискове за ръста на икономиката. Макар последните да показаха знаци на възстановяване през последното тримесечие, силният долар и повишените разходи за труд ще окажат върху тях своето негативно влияние.

Поради тази причина считаме, че Фед ще бъде много внимателен и най-вероятно няма да бъдем свидетели три повишения на лихвите пре 2017, каквито са очакванията на централните банкери в Щатите.

На този фон американските акции вече изглеждат скъпи. Очакванията за по-скъпа валута и повишение на разходите за труд през следващата година ще поставят печалбите на компаниите под напрежение. Очакванията ни са за секторно ребалансиране при тактическата алокация на инвеститорите.

Тръмп нееднократно декларира желанието си да премахне регулациите в банковия сектор и по-специално закона Дод-Франк, което накара доста инвеститори да се насочат към финансовия сектор в САЩ.

Инвеститорите оценяват положително и перспективите пред енергийния сектор. Ако декларираните намерения за правителствени политики бъдат осъществени от новата администрация,  може да се очаква производството и преработката на петрол да бъде стимулирано чрез премахване на бариери за сектора, падане на забраната за сондаж в определени региони и др.

Технологичният и здравният сектор се представяха силно през последните години, но през следващата година ще бъдат в отбранителни позиции – нещо което започнахме да наблюдаваме като тенденция в края на 2016 г. В здравният сектор може да видим и отстъпление, свързано с ограничаването или премахването на програмата Obamacare, даваща достъп до здравеопазване на широк кръг лица.

Освен преливане на инвеститорския интерес от сектор в сектор, рискът от пазарна корекция през 2017 г. остава. Фед ще трябва да повишава по-агресивно лихвите през тази година, в сравнение със 2016 г., поради плановете на Тръмп за по-ниски данъци и фискални стимули, който в даден момент ще стимулират инфлацията.

Тези очаквания, заедно с очакваното покачване на лихвите през декември 2016 г. от Фед, изпратиха доходността по 10-годишните щатски ДЦК бързо и яростно почти до 2.6%. След настъпването на известна корекция, очакваме влиянието на някои разнопосочни фактори да консолидират доходността около нива от 2.5%.

Пазарът на акции в САЩ изживява много силен период в последните два месеца, но съществува риск прекалено голямата еуфория след президентските избори да помръкне. От тази гледна точка, пазарите в Европа и Япония като че ли предлагат изгледи за по-добра възвръщаемост.

Ако щатските индекси надминаха предкризисните си стойности и правят рекорди, то и на двата пазара индексите още са под върховете си през 2008 г. Политиките на местните централни банки ще продължат да захранват пазара с „евтини пари“.

През 2017 г. Европа за поредна година ще бъде подвластна на политическия риск. Очакват се избори в Холандия, Франция, Германия и евентуално в Италия. Притесненията са свързани с кандидати като Мари Льо Пен или движението „Пет звезди“ на Бепе Грило.

За първи път темата Гърция няма да има такова значение върху Европа, но в първата половина на следващата година италианският банков сектор, заедно с неяснотата при Брекзит, ще оказват своето влияние. Въпреки тези опасения, по-евтиното евро, политиката на ЕЦБ и потенциалното разрешаване на банковата криза на Апенините най-вероятно ще осигури подем за пазара на акции на стария континент.

Комбинацията от очакван ръст на БВП от 1.5%, разхлабена монетарна политика, атрактивни ценови нива при акциите и ръст на корпоративните печалби между 5% и 10% буди оптимизъм сред инвеститорите. Наличието на описания по-горе политически риск обаче прави ситуацията изключително сложна и повишеното внимание от страна на инвеститорите е наложително.

Европейските акции се търгуват на по-атрактивни нива, в сравнение с тези отвъд океана. ДЦК на държавите от еврозоната повишиха средната си доходност до 0.2%, като очакванията за 2017 г. са тя да продължи да нараства до 0.5%, а за тези от периферията да се повиши от 1%  до 2%.

При развиващите се пазари картината е по-сложна. От една страна, повишението на лихвите в САЩ и по-скъпият долар ще се отразят отрицателно върху една част от тях. От друга страна, ниската инфлация, силният износ, потреблението и политиките на месните централни банки ще окажат своето благоприятно влияние.

Водещите икономически индикатори като индустриалното производство, продажбите на дребно, износа и ръста на производствените цени в Китай се повишават през изминалата 2016 г. и будят лек оптимизъм. От друга страна, нарастващата задлъжнялост в последните години на тези пазари е все още обезпокояваща, особено в Китай, Турция, Русия, Мексико и Бразилия.

Цените на акции са атрактивни, но ние смятаме, че за да продължат ръста си от последните години, те се нуждаят от устойчива промяна на глобалната среда и по-точно –  повишаване темпа на растеж на световната икономика и апетита за поемане на риск, който в условията на повишаващи лихви от страна на Фед и по-силен долар, вероятно няма да видим през идната година.

Сериозен удар върху възстановяването им ще окаже завръщането на глобалния търговски протекционизъм, чийто основен застъпник е новоизбраният американски президент.

Ако трябва да обобщим, капиталовите пазари имат всички предпоставки за добро представяне през 2017 г. За съжаление, и тази година пътят им ще е осеян с политически препятствия, който инвеститорите трябва да вземат предвид.

Източник: Профит.бг