Пазарите на облигации се подготвят за рецесия в американската икономика, но икономическите данни не подкрепят това.

Михаела Ранчинска, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria, с коментар на последното заседания на ФЕД и политиките на централните банки.

Новото в последното заседание на Федералния резерв (Фед) бе възможно най-меката позиция, която се зае, и обявяването на евентуалното повишаване на лихвите два пъти в рамките на 2019 г. Забелязахме, че има разминаване в мненията на членовете на Комитета. Статуквото се запазва, но се заема една по-разхлабена парична политика. Пазарите го очакваха. Фед трябва да балансира между разписаните си цели, търговските войни и пазара на труда. Това заяви Михаела Ранчинска, финансов анализатор в Sofia International Securities, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Целта на Фед винаги е била да контролира очакванията, твърди Ранчинска. „Пазарът задава ориентирите. Самите инвеститори очакват намаления с по четвърт процент“, добави тя.

„Пазарите на облигации се подготвят за рецесия в американската икономика, но икономическите данни не подкрепят това. Да, инфлацията се забави, но икономиката все още се развива, както и търсенето. Пазарът на труда е на най-високите нива поне от 70-те години насам, пазарите започнаха частично да растат“.

Доларът очаквано попадна под натиск, но за сметка на това златото се движи точно в противоположната посока и от сутринта е отчело 2,5% ръст, подчерта Михаела Ранчинска.

Независимостта на председателя на Фед Джером Пауъл се запазва въпреки напрежението между него и Доналд Тръмп, посочи финансовият анализатор.

Целия коментар може да видите във видеото ТУК