Политиките на Тръмп ще са ключови за финансовите пазари през 2017

Пазарите през 2016

2016 стартира доста отрицателно за пазарите, за да завършим по-положително в края на годината. В края на 2015 имахме повишение на лихвите в САЩ, което в комбинация с девалвацията на юана и спада на петрола помрачи изключително силно инвеститорските настроения в началото на 2016. В края на 2016 сме напът да изпратим годината с едно новогодишно рали на пазарите. За сметка на това обаче пострадаха инструментите с фиксирана доходност и държавните ценни книжа (ДЦК), чиято доходност се повиши, а цените им съответно се понижиха. Това каза финансовият анализатор от Sofia International Securities Павел Бандилов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Invest/Or.

За следващата година очаквам консолидация на пазара на облигации, като щатските ДЦК ще се успокоят на нива на доходност от около 2,5%.

В края на 2016 търгувахме ефекта от предизборната кампания на Тръмп, който обеща силно орязване на данъците. Заедно с това имаме очаквания, че в САЩ ще преминем от монетарни към фискални стимули, което ни кара да мислим, че инфлацията ще нараства през следващата година, което ще даде и своите различни отражения върху съответните класове активи, каза Бандилов в оценката си за случилото се на пазарите през 2016.

Предизборната кампания на Тръмп беше изпълнена с обещания за мерки, които и плашат, и се приемат добре от инвеститорите. Именно от тези политики ще зависи как ще стартира и 2017 за пазарите.

По отношение на Европа обаче рисковете са прекалено високи и оставаме неутрални по отношение на този пазар, коментира финансовият анализатор.

Надявам се раздвижването на БФБ да продължи и догодина. На този етап това, което раздвижи пазара, беше трансферът на средства от пенсионните фондове към борсово търгувания фонд Expat Bulgaria SOFIX. За да имаме едно трайно и стабилно повишение обаче имаме нужда от нови инвестиции и привличането на  средства, които да влязат на борсата, а това може да стане само чрез качествени компании, каза Бандилов.

Вижте повече за това каква беше 2016 за пазарите по света и в България и какво да очакваме през 2017 във видеото от втората част на предаването ТУК