ПФК „ЦСКА“ АД – Първично публично предлагане

Основни параметри на предлагането:

  1. Очакван размер на емисията – 9 000 000 лв.;
  2. Брой предлагани акции – 3 000 000;
  3. Емисионна стойност за 1 акция – 3.00 лв.;
  4. Начална дата за закупуване и заплащане на акциите от емисията – 21.03.2014 г.;
  5. Крайна дата за закупуване и заплащане на акциите от емисията – 04.04.2014 г.;
  6. Всяко лице може да запише най-малко 10 броя акции;
  7. ISIN код на емисията – BG1500001141;
  8. Борсов код на емисията – PFC.

ПФК „ЦСКА“ АД е най-титулуваният български клуб, който е бил 31 пъти шампион на България и 23 пъти носител на Купата на страната. Клубът е участвал в два полуфинала за КЕШ и един полуфинал за КНК. Голям брой българи – звезди на европейския и световен футбол са произлезли именно от ЦСКА.

През последните години множество неправомерни и погрешни решения от управленско естество доведоха до голяма задлъжнялост на ПФК „ЦСКА“ АД. Името на клуба по-често бе свързвано със задкулисни финансови битки и интереси, отколкото със спортни постижения, каквито са присъщи на ЦСКА.

Финансовите отчети на дружеството показват, че ПФК „ЦСКА“ АД регистрира загуба от 3,2 млн.лв. за 2012г. при приходи от 8,4 млн.лв. За 10-те месеца на 2013г. приходите от дейността са 2,1 млн лв., а нетната зауба 8,9 млн.лв. Сумата на активите към Октомври 2013г. е 9,8 млн. лв. ПФК „ЦСКА“ АД има задължения за 20 млн.лв.

Със смяната на собствеността на дружеството през лятото на 2013г. и настоящето публично предлагане на акции се поставя начало на нова страница в историята на ПФК „ЦСКА“ АД. За първи път български спортен клуб ще се опита да стане публично акционерно дружество като по този начин даде шанс на многобройните си фенове да станат част, както от собствеността на клуба, така и от бъдещите му успехи. Със статута на публично акционерно дружество се дава началото на едно прозрачно и професионално управление по подобие на множество други европейски футболни грандове.

Мениджмънтът на ПФК „ЦСКА“ АД планира с набраните средства от продажбата на новата емисия акции да се обнови стадиона на клуба, да се инвестира в развитието на детско-юношеската школа и не на последно място да се погасят стари задължения на дружеството.

Комисионата за закупуване на акции на ПФК „ЦСКА“ АД при първичното борсово предлагане е 1% от общата сума, минимум 10 лв.

Всеки желаещ да запише от новите акции може да подаде нареждане за покупка от емисията на ПФК „ЦСКА” АД, към инвестиционен посредник София Интернешънъл Секюритиз във всеки един от офисите ни в страната.