5 въпроса, които да си зададеш преди да отвориш реална сметка за търговия

притеснение, реална търговия, съмнения, въпроси

Търговията в демо среда е важна част от пътя, които трябва да извървиш, за да станеш печеливш трейдър в дългосрочен план. Тя съществува, за да ни помогне да станем това, което искаме без да рискуваме нито стотинка.

Също така ни помага стриктно да спазваме дисциплина и правилата си за управление на риска. Но, най-важното е, че търговията с демо сметка ни осигурява така необходимия опит при различни сценарии на пазара, за да можем да намерим най-правилния стил за търговия за себе си.

Търгувал ли си на регулярна база в продължение на 6 месеца или повече?

Но как да разберем, че сме готови да премахнем помощните колелца и да започнем търговия с реални средства? Ето един кратък списък с въпроси, на които трябва да отговорим с твърдо „ДА“, за да предприемем тази стъпка.

Това е много важен въпрос. Финансовите пазари се развиват непрекъснато, което означава, че система, която ти е вършила работа при демото може да не бъде приложена успешно през идните 6 месеца. Наличието на достатъчно опит, за да преценяваш кога пазарните настроения се променят, е изключително важно за запазването на положителен баланс в сметката.

Изпробвал ли си различни стилове на търговия?

Има толкова много различни начини и системи за търговия. Убеден ли си, че си намерил най-подходящия за теб? Увери се, че си пробвал поне няколко – скалпиране, дневна търговия, механична търговия и т.н. Трябва да следваш системата си по време на добри и лоши серии, затова е важно да разбираш всичките си възможности и да намериш метода, с който се чувстваш най-комфортно преди да започнеш с реалната търговия.

Печелившите ти сделки превишават ли броя на неуспешните сделки в дългосрочен план?

Ако не си реализирал положителни резултати по време на демо търговията, най-вероятно не трябва да преминаваш към реална сметка. Тя е съвсем друго животно. При първия по-продължителен период от неуспешни сделки с реални средства емоционалните решения могат да изместят рационалните, което да доведе до поредица от грешки. Увери се, че имаш положителни резултати на регулярна база преди да поискаш от нас да захраним сметката ти с реални средства.

Имаш ли система за запис и преглед на сделките си, с която да подобряш представянето си?

Това е нещо, което много трейдъри пренебрегват само поради факта, че нямат времето и/или дисциплината да водят дневник на сделките си (Виж повече за това как дневникът може да ти помогне да станеш по-успешен трейдър и инвеститор). Гарантирам ти, че ако вложиш времето и усилието да записваш сделките си от демо сметката ще имаш полза при търговията с реална такава.

И това ни води до най-важния въпрос:

Изградил ли си трейдинг план и стратегия, която работят за ТЕБ?

Без да си установил стабилен план и стратегия за търговия сметката ти е обречена от самото начало. Имаш нужда от твой собствен план, който да те ръководи и да те възспира от извършването на пагубни сделки.

Ако отговорът ти клони към „Не“ или „Ми мисля, че да“, по-добре обмисли преминаването към реална търговия. Ако вече търгуваш с реални пари, но се чувстваш прегорял след няколко загуби може би трябва да се върнеш една стъпка назад и да направиш преоценка. В края на крайщата, няма нищо срамно да търгуваш на демо, докато не се почувстваш готов.

Междудругото, ще се радваме да чуем колко време сте търгували на демо и как разбрахте, че сте готови за реална сметка. Не се притеснявайте да споделите опита си с нас във Facebook или Twitter.