Истинската цена на мултимилиардното спасяване на китайския пазар

След като китайските индекси потънаха и предизвикаха вълна от панически настроения и ирационални продажби, китайското правителство изразходва милиарди долари, за да успокои инвеститорите и да укрепи фондовия пазар.

В крайна сметка Китай може да плати много по-висока цена от забавените реформи и срива на фондовия пазар, предупреждават анализатори.

За сега стратегията изглежда работи. Индексът Shanghai Composite (SHCOMP) спечели 2,4% в четвъртък преди да затвори, което е ярък контраст със статистиката по-рано през месеца.

Shanghai Index, China, price performance, historical development, цена, Китай, спад

Между края на юни и началото на юли китайското правителство обяви, най-малко 40 мерки, които да подкрепят пазара, включително намаляване на лихвения процент от централната банка и създаване на фонд за стабилизиране на капиталовия пазар на страната.

За спасяването на пазара китайските власти отделиха почти 5 трилиона юана, почти 10% от БВП, с което целят да спрат продажната паника, пише Ройтерс.

Китайска борса, волатилността, драстичен спад, юни-юли 2015

Но такива драстични тактики са ефективни в краткосрочен план, но могат да обезкуражат чуждестранните инвеститори на фондовата борса и да спънат стремежите на Китай да се превърне в глобална финансова сила.

„Знаем, че Китай иска да отвори капиталовите си пазари за чужденци, което ще изисква подобряване на стандартите“, казва Найджъл Грийн, главен изпълнителен директор на Devere Group.

Крис Константинос, порфолио мениджър в инвестиционна група RiverFront oтбеляза също, че „карт бланшът“ на китайското правителство за развитието на пазара може да засегне „чувствителността на демократичните общества“. „Аз не вярвам, че това е добър знак за увертюрите на Китай за по-голяма прозрачност и перспективите за привличане на по-глобална акционерна база за китайските акции“, обясни той.

По-рано тази седмица Bridgewater Associates LP, най-големия хедж фонд в света, предупреди инвеститорите, че китайските сътресения на пазара ще имат широки последици – драматичен обрат от обичайната им бичи позиция по отношение страната, коментира „Уолстрийт джърнъл“.

Bridgewater се присъединява към нарастващия списък от мениджъри на хедж-фондове, чиито нагласи към Китай в последните седмици са се превърнали в мечи. Сред тях са и хедж фонд мениджърите Пол Сингър и Бил Акман.

„Възходът и падението на пазара през изминалата година просто обеди много инвеститори, че пазарът не е надежден инвестиционен инструмент“, каза анализаторът Майкъл Спенсър в Deutsche Bank. „Съвсем ясно е, че целта на реформите да позволят на пазара да има решаваща роля при разпределението на капитала, претърпя неуспех“, заяви икономистът. Държавното спонсориране на акции също ще има последици, с които правителството в крайна сметка ще трябва да се справя. „Хонконг реши да постави закупените акции във фонд, преструктуриран да репликира индекса. Китай може да направи същото, но това ще депресира пазара за известно време“, смята анализаторът.

С толкова несигурни перспективи за пазара само инвеститорите с голям апетит към риск биха купували китайски акции, убеден е Константинос.

„Мисля, че е поучително да се помни, че китайските фондови пазари са млади, създадени са преди по-малко от 30 години“, припомня експертът.

Според него китайците се сблъскват с нещо ново, смесвайки аспектите на централизираната икономика и концепцията за свободния пазар и раните от това са очевидни. Мнозина вярват, че желанието на Китай да се реформира е реално и те ще се поучат от този инцидент.